Jazzflits review by Herman te Loo

CF 269Trespass Trio + Joe McPhee – Human Encore (CF 269)
Ook in de free jazz loont het om wat stukken te hebben om je aan vast te houden als je met een gast speelt. Het Zweedse Trespass Trio stond in mei en juni 2012 drie dagen in het Portugese Coimbra met Joe McPhee als vierde man. Het zijn juist de vrije improvisaties die hier het minst boeien. De klank van de alt- en baritonsax van Martin Küchen mengt goed met de tenorsax en de pocket trumpet van de Amerikaan. Dat is vooral goed te horen in de door Küchen geschreven melodieën van bijvoorbeeld het openingsstuk, ‘A desert on fire, a forest’ (dat aan het eind van de cd nog een keer van een andere opnamedag terugkeert) of ‘In our midst’ met zijn verrassende paso doble-ritmiek.
‘Opmerkelijk is de gretigheid waarmee de destijds 73-jarige Joe McPhee zich af en toe met het muzikale verloop bemoeit’ Op dergelijke momenten verbaast het dat McPhee voor het eerst met de Zweden op het podium stond. Dat laatste verklaart overigens ook de gretigheid waarmee de destijds 73-jarige veteraan
zich af en toe met het muzikale verloop bemoeit. In ‘Bruder Beda’ brengt hij wel heel snel de boeiende drumsolo van Raymond Strid naar een einde toe. Maar als je de heldere ‘pocket trumpet’ hoort mengen met de bariton van Küchen en de gestreken bas van Per Zanussi in het titelnummer, vergeef je hem veel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s