Dig Jazz review by Peter Bornemar

CF 269Trespass Trio + Joe McPhee Human Encore (CF 269)
Förutom att grupperna Exploding Customer, Angles och Trespass Trio alla tre utan svårighet kan räknas in under benämningen frijazz/improvisationsmusik har de saxofonisten Martin Küchen som gemensam nämnare. På ett förträffligt sätt har Küchen också sett till att utnyttja dessa arenor för en musik som utvecklats i en alltmer intressant riktning.

Detta gäller inte minst när han sammanstrålar med den formidable och ständigt oförutsägbare trumslagaren Raymond Strid och den kolossalt mångsidige basisten Per Zanussi i Trespass Trio, i mina öron den minst hårdföra och brutala av de tre konstellationerna.

Förra året kom Trespass trio med det suveräna albumet Bruder Beda (för övrigt ett av förra årets fem bästa jazzskivor enligt mig) och nu återkommer de, förstärkta av veteranen Joe McPhee på tenorsax och pocket trumpet, med en liveinspelning från Salao Brazil i den portugisiska staden Coimbra förra sommaren.

Musiken är förhållandevis lågmäld, men är ändå bärare av starka uttryck för såväl vemod och sorg som vrede och rent av glädje. Det finns också en spirituell anda (eller kanske till och med kalla det andlighet) i musiken som skickar en erinran till det rotsystem som hittar namn som Albert Ayler och Coltrane någonstans närmare stammen.

Av de åtta kompositionerna återfinns den episka Bruder Beda ist nicht mehr och den svängiga A Different Koko även på Bruder Beda, och i likhet med albumet får en komposition – här den klagande A Desert on Fire, a Forest – utgöra både inledning och avslutning.

Starkast intryck ger dock en av rakaste och vackraste kompositionerna på albumet, In our Midst, som Martin Küchen och de övriga fyller med så mycket själ att tonerna nästan gråter.
http://www.digmusic.se/Diggat.html#Trespass

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s