Aften Posten review by Arild R. Andersen

CF310Friends & Neighbors – Hymn For a Hungry Nation (CF 310)
*****
Navnet på kvintetten Friends & Neighbors peker bakover i jazzhistorien. I 1970 gjorde Ornette Coleman liveopptak i Prince Street, New York. Disse opptakene ble utgitt på albumet Friends and neighbors. Det norske bandet med samme navn er da også tydelig inspirert av «the new thing» fra 60-tallet, men de plasserer varene inn i vår tid og gir dem fersk kvalitet. Hymn for a hungry nation er ingen nostalgisk planke. Det er fri form og skarp ytring i skarp og skjønn forening. Musikerne er av ypperste merke og tilhører siste tilskudd på hjemlig og europeisk jazzstamme. Det portugisiske plateselskapet Clean Feed skal ha ære for å plukke dem opp.

De to blåserne André Roligheten og Thomas Johansson kombinerer det rastløse og poengterte, og arrangementene puster uanstrengt. De fem musikerne overskrider det skoleflinke og tar bolig i egenkomponert materiale. Veien fra korthugd tematikk til ren sødme kan være forbausende kort. Pianist Oscar Grönberg spiller med myk innlevelse i «Heading south», mens bassist Jon Rune Strøm får rom til meningsbærende lek i «Vocals on the run». Bak trommene sitter Tollef Østvang og limer bandet sammen.

Friends & Neighbors fremstår som en hovedaktør i videreføringen av det som ble skapt i Ornette Colemans krets på 60-tallet. Ungdommelig modenhet og tett samhandling er kvintettens forutsetninger for å lykkes med moderniseringsprosjektet.

http://www.aftenposten.no/kultur/anmeldelser/Jazzhistorie-for-var-tid-7849589.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s